Πώς να υπολογίσετε την πλατεία ενός δωματίου, τοίχους, οροφή, όροφο | asia-oss.org

Πώς να υπολογίσετε την πλατεία ενός δωματίου, τοίχους, οροφή, όροφο

Περιοδικά πρέπει να γνωρίζουμε την περιοχή και τον όγκο του δωματίου. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να απαιτούνται για τον σχεδιασμό της θέρμανσης και του εξαερισμού, για την προμήθεια δομικών υλικών και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζει περιοδικά την περιοχή των τοίχων. Όλα αυτά τα δεδομένα υπολογίζονται εύκολα, αλλά πρώτα θα πρέπει να εργαστείτε με μια ταινία - για να μετρήσετε όλες τις απαιτούμενες διαστάσεις. Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της επιφάνειας του δωματίου και των τοίχων, ο όγκος του δωματίου και θα προχωρήσει περαιτέρω.  

Συχνά είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την επιφάνεια ενός δωματίου ή τον όγκο του

Είναι συχνά απαραίτητο να υπολογίσετε την κυβική χωρητικότητα ενός δωματίου, τον όγκο του

Έκταση του δωματίου σε τετραγωνικά μέτρα

Η μέτρηση είναι εύκολη, χρειάζεται μόνο να θυμάστε τις απλούστερες φόρμουλες και επίσης να κάνετε μετρήσεις. Αυτό απαιτεί:

 • Ρουλέτα. Είναι καλύτερα - με ένα σταθεροποιητικό, αλλά το συνηθισμένο θα το κάνει.
 • Χαρτί και ένα μολύβι ή ένα στυλό.
 • Η αριθμομηχανή (ή μετράει σε μια στήλη ή στο μυαλό).

Ένα σύνολο εργαλείων είναι απλό, υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό. Είναι πιο εύκολο να πραγματοποιείτε μετρήσεις με έναν βοηθό, αλλά μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας.

Πρώτα πρέπει να μετρήσετε το μήκος των τοίχων. Είναι επιθυμητό να το κάνετε αυτό κατά μήκος των τειχών, αλλά αν είναι όλα κατασκευασμένα με βαριά έπιπλα, μπορείτε να κάνετε μετρήσεις στη μέση. Μόνο στην περίπτωση αυτή, βεβαιωθείτε ότι η ταινία ρουλέτας βρίσκεται κατά μήκος των τοίχων, παρά διαγώνια - το σφάλμα μέτρησης θα είναι μικρότερο.

Ορθογώνιο δωμάτιο

Εάν το δωμάτιο είναι το σωστό σχήμα, χωρίς προεξέχοντα μέρη, υπολογίστε την περιοχή του δωματίου είναι απλή. Μετρήστε το μήκος και το πλάτος, γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί. Γράψτε τους αριθμούς σε μέτρα, μετά από το κόμμα, τοποθετήστε τα εκατοστά. Για παράδειγμα, το μήκος είναι 4,35 μέτρα (430 cm), πλάτος 3,25 m (325 cm).

Πώς να υπολογίσετε την επιφάνεια ενός δωματίου

Πώς να υπολογίσετε την επιφάνεια ενός δωματίου

Οι πολλαπλασιασμένοι αριθμοί βρίσκονται, παίρνουμε την περιοχή του δωματίου σε τετραγωνικά μέτρα. Αν στραφούμε στο παράδειγμα μας, έχουμε τα εξής: 4.35 m * 3.25 m = 14.1375 m2 m. Σε αυτήν την τιμή, αφήνετε συνήθως δύο ψηφία μετά την υποδιαστολή, στη συνέχεια γύρο. Συνολικά, το υπολογιζόμενο τετράγωνο του δωματίου είναι 14,14 τετραγωνικά μέτρα.

Το δωμάτιο του ακανόνιστου σχήματος

Αν είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την επιφάνεια ενός δωματίου με ακανόνιστο σχήμα, χωρίζεται σε απλές εικόνες - τετράγωνα, ορθογώνια, τρίγωνα. Στη συνέχεια, μετρούν όλες τις απαραίτητες διαστάσεις, υπολογίζουν τους γνωστούς τύπους (δείτε τον παρακάτω πίνακα).

Πριν υπολογίσουμε την περιοχή του δωματίου, κάνουμε επίσης αλλαγές. Μόνο στην περίπτωση αυτή οι αριθμοί δεν θα είναι δύο, αλλά τέσσερις: θα προστεθεί το μήκος και το πλάτος της προεξοχής. Οι διαστάσεις και των δύο τεμαχίων εξετάζονται ξεχωριστά.

Ένα παράδειγμα είναι στη φωτογραφία. Δεδομένου ότι και οι δύο είναι ορθογώνια, η περιοχή υπολογίζεται με τον ίδιο τύπο: το μήκος πολλαπλασιάζεται με το πλάτος. Ο αριθμός πρέπει να αφαιρεθεί ή να προστεθεί στο μέγεθος του δωματίου - ανάλογα με τη διαμόρφωση.

Η περιοχή του δωματίου είναι σύνθετη

Η περιοχή ενός σύνθετου δωματίου

Ας δείξουμε σε αυτό το παράδειγμα τον τρόπο υπολογισμού της επιφάνειας του δωματίου με μια προεξοχή (που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία):

 1. Θεωρούμε ένα τετράγωνο χωρίς περβάζι: 3,6 m * 8,5 m = 30,6 m2 m.
 2. Θεωρούμε τις διαστάσεις του προεξέχοντος τμήματος: 3.25 m * 0.8 m = 2.6 sq. M. m.
 3. Προσθέτουμε δύο τιμές: 30,6 τετραγωνικά μέτρα. μ. + 2,6 τετραγωνικά μέτρα. m = 33,2 τετραγωνικά μέτρα. m.

Υπάρχουν ακόμα δωμάτια με κεκλιμένους τοίχους. Σε αυτή την περίπτωση, σπάστε το ώστε να σχηματίζονται τα ορθογώνια και το τρίγωνο (όπως στο παρακάτω σχήμα). Όπως μπορείτε να δείτε, στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχετε πέντε μεγέθη. Θα μπορούσατε να το διαγράψετε διαφορετικά, τοποθετώντας μια κάθετη γραμμή, όχι μια οριζόντια γραμμή. Δεν έχει σημασία. Απλώς απαιτεί ένα σύνολο απλών σχημάτων και ο τρόπος κατανομής τους είναι αυθαίρετος.

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή ενός δωματίου ακανόνιστου σχήματος

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή ενός δωματίου ακανόνιστου σχήματος

Σε αυτή την περίπτωση, η εντολή υπολογισμού είναι:

 1. Εξετάστε ένα μεγάλο ορθογώνιο τμήμα: 6,4 m * 1,4 m = 8,96 m2. μ. Εάν ολοκληρώσετε, θα λάβουμε 9, 0 τ.μ.
 2. Υπολογίστε ένα μικρό ορθογώνιο: 2,7 m * 1,9 m = 5,13 τετραγωνικά μέτρα. μ. Ολοκληρώθηκε, παίρνουμε 5.1 τ.μ. m.
 3. Θεωρούμε την περιοχή του τριγώνου. Δεδομένου ότι είναι με ορθή γωνία, ισούται με το ήμισυ της περιοχής του ορθογωνίου με τις ίδιες διαστάσεις. (1,3 m * 1,9 m) / 2 = 1,235 τετραγωνικά μέτρα. μ. Μετά από στρογγυλοποίηση, έχουμε 1.2 τετραγωνικά μέτρα. m.
 4. Τώρα προσθέτουμε τα πάντα για να βρούμε τη συνολική επιφάνεια του δωματίου: 9.0 + 5.1 + 1.2 = 15.3 sq. M. m.

Η διάταξη των χώρων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, αλλά καταλάβατε τη γενική αρχή: χωρίζουμε σε απλές μορφές, μετράμε όλα τα απαιτούμενα μεγέθη, υπολογίζουμε το τετραγωνίδιο κάθε θραύσματος και στη συνέχεια προσθέτουμε τα πάντα.

Φόρμες για τον υπολογισμό της περιοχής και της περιμέτρου απλών γεωμετρικών μορφών

Φόρμες για τον υπολογισμό της περιοχής και της περιμέτρου απλών γεωμετρικών μορφών

Μια άλλη σημαντική σημείωση: η περιοχή του δωματίου, το πάτωμα και η οροφή - όλα τα ίδια μεγέθη. Οι διαφορές μπορεί να είναι αν υπάρχουν μερικές ημικύλιες που δεν φτάνουν στο ανώτατο όριο. Στη συνέχεια, το τετράγωνο αυτών των στοιχείων αφαιρείται από το γενικό τετράγωνο. Το αποτέλεσμα είναι η επιφάνεια δαπέδου.

Πώς να υπολογίσετε τον τετραγωνισμό των τοίχων

Ο ορισμός της περιοχής τοίχου απαιτείται συχνά κατά την αγορά υλικών φινιρίσματος - ταπετσαρίας, γύψου κλπ. Για αυτόν τον υπολογισμό απαιτούνται πρόσθετες μετρήσεις. Θα χρειαστεί το υπάρχον πλάτος και μήκος του δωματίου:

 • ύψος οροφών ·
 • το ύψος και το πλάτος των θυρών ·
 • το ύψος και το πλάτος των ανοιγμάτων παραθύρων.

Όλες οι μετρήσεις είναι σε μέτρα, καθώς τα τετράγωνα των τοίχων μετριούνται επίσης σε τετραγωνικά μέτρα.

Είναι πολύ βολικό να εφαρμοστούν οι διαστάσεις στο σχέδιο

Είναι πολύ βολικό να εφαρμοστούν οι διαστάσεις στο σχέδιο

Δεδομένου ότι οι τοίχοι είναι ορθογώνιες, τότε η περιοχή θεωρείται ως ορθογώνιο: το μήκος πολλαπλασιάζεται με το πλάτος. Με τον ίδιο τρόπο, υπολογίζουμε τα μεγέθη των παραθύρων και των θυρών, αφαιρούνται οι διαστάσεις τους. Για παράδειγμα, υπολογίστε την περιοχή των τοίχων που φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

 1. Τοίχος με πόρτα:
  • 2,5 m * 5,6 m = 14 τετραγωνικά μέτρα. m - η συνολική επιφάνεια του μακρινού τοίχου
  • Πόσο κοστίζει η πόρτα: 2,1 m * 0,9 m = 1,89 τ.μ.
  • τοίχο χωρίς να ληφθεί υπόψη η πόρτα - 14 τ.μ. - 1.89 τ.μ. m = 12,11 τετραγωνικά μέτρα. m
 2. Τοίχος με παράθυρο:
  1. τετράγωνο των μικρών τοίχων: 2,5 m * 3,2 m = 8 τ.μ.
  2. Πόσο κοστίζει το παράθυρο: 1,3 m * 1,42 m = 1,846 τ.μ. m, στρογγυλεμένο, έχουμε 1.75 τ.μ.
  3. τοίχο χωρίς άνοιγμα παραθύρου: 8 τ.μ. μ - 1,75 τ.μ. = 6,25 τ.μ.

Βρείτε το συνολικό εμβαδόν των τοίχων δεν είναι δύσκολο. Προσθέτουμε τους τέσσερις αριθμούς: 14 τ.μ. + 12,11 τ.μ. + 8 τ.μ. + 6.25 τ.μ. = 40,36 τετραγωνικά μέτρα. m.

Όγκος δωματίου

Ο τύπος για τον υπολογισμό του όγκου ενός δωματίου

Ο τύπος για τον υπολογισμό του όγκου ενός δωματίου

Για ορισμένους υπολογισμούς απαιτείται η ένταση του δωματίου. Σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζονται τρεις ποσότητες: το πλάτος, το μήκος και το ύψος του δωματίου. Η τιμή αυτή μετριέται σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα), που ονομάζεται ακόμα κυβισμός. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε τα δεδομένα από την προηγούμενη παράγραφο:

 • μήκος - 5,6 m.
 • πλάτος - 3,2 m.
 • ύψος - 2,5 μ.

Αν τα πάντα πολλαπλασιαστούν, έχουμε: 5.6 m * 3.2 m * 2.5 m = 44.8 m3. Έτσι, ο όγκος του δωματίου είναι 44,8 κύβος.

Loading...