Zidni kotlovi | asia-oss.org

Zidni kotlovi

Zidni kotlovi

Grijač vode - iznimno je zgodno i za one koji su suočeni s nedostatkom vruće vode u cijevima izuzetno rijetko. Stoga se takvi uređaji često postavljaju ne samo u predgrađima, nego iu apartmanima - kako ne bi bili ovisni o neočekivanim preventivnim radovima na vodoopskrbnoj mreži.

Zidni kotao u kuhinji

Postoji mnogo različitih vrsta kotlova koji se prodaju, a razlikuju se u nekoliko parametara. Reći ćemo vam o različitim vrstama grijalica za zidnu vodu i o značajkama odabira ove vrste uređaja u današnjem članku.

Kućanski kotao na zidu

Za većinu nas najčešći su kotlovi koji se montiraju na zid.

Zidni kotao

vrste

Zidni kotlovi se međusobno razlikuju, prvenstveno metodom grijanja, što ovisi o vrsti korištene energije. Postoje dvije vrste:

  • grijači vode, koji rade od plina;
  • grijači za vodu, napajani strujom.

Pročitajte više o svakoj od njih u nastavku.

Električni grijač vode

Plinski bojler

plin

Poznato je da je plin jeftiniji izvor energije od električne energije, pa su plinski kotlovi više profitabilni u pogledu financijskih troškova. No, kako biste mogli instalirati takav uređaj, morate se povezati s plinovodom. Stoga se grijači plinskih voda češće nalaze u privatnim kućama nego u gradskim stanovima.

Zidni plinski bojler

Među nedostatcima ove vrste kotlova potrebno je napomenuti složenost instalacije i potrebu prilagodbe sustava za ispuh. Optimalna opcija za upotrebu u takvim uvjetima je protočni plinski grijači vode, koji se nazivaju i "plinski stupci".

Plinski stupac

električna

Takva vrsta kotlova je češća, jer se mogu koristiti gotovo posvuda. Ali ovdje postoje neke nijanse. Na primjer, neće biti problema s malim uređajem za napajanje. Međutim, ako je kapacitet grijača vode veći od 5 kW, potrebno je opremiti zasebno ožičenje opremljeno osiguračem. Prednosti električnih kotlova uključuju jednostavnost instalacije i rada.

Grijači za vodu

Pored uobičajenih grijača vode, na struju, postoje neizravni uređaji tipa. Oni se također odnose na električne uređaje, ali grijanje vode nije učinjeno strujom ili plinom. To su skladišni kotlovi koji koriste vodu grijani u kotao za grijanje.

Zidni indirektni kotao za grijanje

kombinirana

Ne smije se spominjati druga vrsta kotlova na zid, koja nije tako često, ali ipak nastaje - uređaji kombiniranog tipa. Oni kombiniraju principe djelovanja električnih i neizravnih grijača vode.

Raspored kotlova ove vrste je vrlo jednostavan: zapečaćena ograda s spremnikom kroz koji prolazi kalem i cijevni grijaći element koji djeluje iz struje. Voda iz kotla za grijanje kroz zavojnice ulazi u spremnik, gdje se grije TEN.

Zidni kotao

Takav kotao je univerzalni uređaj koji može osigurati i izravno i neizravno zagrijavanje vode, ovisno o dobu godine. Takvi uređaji mogu raditi i iz plina i iz električne energije.

Shema rada kombiniranog zidnog kotao

Savjeti za odabir

Metoda zagrijavanja vode jedan je od ključnih, ali nikako jedini kriterij za odabir kotla. Trebali biste uzeti u obzir takve parametre kao volumen spremnika, oblik, vrstu uređaja, kao i moć i maksimalne parametre (vrijeme grijanja, temperatura itd.).

Kotao na zidovima za potrebe domaćih

Ako je moguće, kupite bojler od pouzdanih, dokazanih proizvođača. Najveći broj pozitivnih recenzija proizvoda tvrtke Hotpoint Ariston, Electrolux, Thermex, Gorenje, Atlantic.

Zidni plinski bojler

Zidni električni grijač vode

Loading...