Bilik mandi gaya-Chalet | asia-oss.org

Bilik mandi gaya-Chalet

Bilik mandi gaya-Chalet

Kata Perancis "chalet" biasanya dipanggil bangunan kecil yang terbuat dari kayu dengan ciri bumbung yang menggantung. Chalet - sejenis perumahan Switzerland kebangsaan, telah menjadi popular, terima kasih kepada bandar-bandar peranginan Alpine.

Dalam gaya chalet biasanya dibina rumah-rumah negara atau hotel-hotel kecil yang selesa. Chalet tidak perlu dibina sepenuhnya dari kayu, seringkali lantai pertama diperbuat daripada batu. Walaupun chalet pertama adalah pondok gembala (ini adalah bagaimana perkataan diterjemahkan), bangunan moden yang dibina dalam gaya ini tidak kelihatan seperti tempat tinggal bagi golongan miskin. Sebagai peraturan, chalet adalah bangunan pepejal, dua, tiga tingkat, yang dilengkapi sesuai dengan idea-idea keselesaan moden.

Rumah dalam gaya chalet

Hari ini, dalam gaya chalet, bukan sahaja rumah-rumah itu sendiri sedang dilaksanakan, tetapi juga bilik-bilik yang berasingan. Trend reka bentuk ini telah menjadi sangat popular sehingga pemilik pangsapuri bandar cenderung untuk mencipta semula di dalam rumah mereka yang mengingatkan pedalaman Alpen yang dilindungi salji. Kami mengesyorkan memulakan transformasi apartmen biasa ke rumah alpine dari bilik mandi.

Bilik mandi di dalam gaya chalet - siling kayu, mandi besar, dinding batu dan lantai

Ciri gaya

Gaya chalet mempunyai banyak persamaan dengan gaya luar bandar dan eko, tetapi masih agak asli. Pertimbangkan ciri ciri ruang dalaman, dibuat dalam gaya chalet:

  • Kayu dan batu sebagai bahan penamat asas. Unsur-unsur dalaman lain dari bahan-bahan ini juga dialu-alukan, sebagai contoh, rasuk kayu di bawah siling atau dapur sebagai sumber haba.
  • Kecuali lekapan paip, keseluruhan perabot, termasuk perabot dan pintu, diperbuat daripada kayu semulajadi atau bahan tiruan.
  • Gaya chalet tidak bercita-cita untuk kecanggihan pedalaman. Perabot dan paip telah dipilih oleh model yang paling mudah, tradisional. Barang-barang dalaman yang asli atau retro memang dialu-alukan.
  • Warna lembut dan tenang. Kedua-dua hiasan dan perabot, palet warna yang semulajadi digunakan.

Bilik mandi dalam gaya chalet - bahan asas - batu semula jadi dan kayu

Chalet gaya di bilik mandi - kayu, kaca

Siapa yang akan melakukannya?

Setiap arahan dalam reka bentuk mempunyai peminat dan lawannya; chalet gaya - tidak terkecuali. Rombongan desa di pedalaman kediaman moden akan disukai bukan semua orang. Berikut adalah kategori orang yang akan merasakan gaya ini dengan selesa.

Oleh itu, pedalaman bergaya chalet akan sesuai dengan anda dalam kes berikut:

  • Sekiranya anda boleh berehat hanya dengan alam semula jadi dan lebih suka menghabiskan percutian di negara atau di kampung: bernafas udara segar, berjalan melalui hutan, mandi di dalam bilik mandi dan nikmatilah kehidupan negara yang lain.
  • Jika anda seorang peminat ski dan sukan musim sejuk yang lain. Dalam kes ini, bahagian dalam apartmen, yang direka dalam gaya chalet, akan mengingatkan anda sepanjang tahun mengenai hati yang indah di pusat peranginan ski.
  • Sekiranya idea anda bersesuaian adalah menggunakan bahan semula jadi, perabot yang ringkas dan padat dan sekurang-kurangnya hiasan.

Bilik mandi dalam gaya chalet - skim warna kelabu putih yang tenang, kayu dan batu

Penyelesaian Warna

Sudah dijangkakan bahawa dalam gaya chalet, yang sememangnya dekat dengan rumah negara, warna semula jadi lebih baik. Ini terpakai bukan sahaja untuk menamatkan bahan, tetapi juga untuk perabot dan aksesori. Kerana kita menggunakan kayu dan batu untuk dinding dan lantai, jelaslah bahawa di permukaan selesai semua warna coklat dan kelabu akan menguasai.

Dinding putih dan batu dalam bilik mandi bergaya chalet

Permukaan kayu di bilik mandi dalam gaya chalet

Perabot di bahagian dalam bilik mandi dalam gaya chalet biasanya juga kayu, jadi dalam warna ia harmoni dengan dinding. Cokelat, merah, burgundy, kuning air - ia berada dalam skema warna ini bahawa bahagian dalam bilik itu dilaksanakan.

Perabot batu di bilik mandi bergaya chalet

Batu kancing kayu dalam chalet gaya bilik mandi

Batu kancing kayu dengan baskom batu di bilik mandi dalam gaya chalet

Sebagai tambahan kepada warna kayu dan batu, dalam gaya chalet ada warna lain yang dapat ditemui di alam alpine, contohnya putih, hijau gelap, biru, kuning. Tetapi nada ini harus digunakan dengan sangat hati-hati, kerana untuk chalet cahaya, palet warna neutral lebih disukai, hampir tidak ada bintik-bintik terang.

Jubin hijau di dinding di bilik mandi dengan gaya chalet

Pencahayaan

Adakah anda masih ingat apa jenis pencahayaan di rumah kampung? Ia tidak terang, cahaya tidak menyentuh mata, lampu tidak cenderung menerangi semua sudut di dalam bilik. Ini adalah kesan yang perlu anda capai dengan merancang pencahayaan di bilik mandi, dihiasi dengan gaya chalet.

Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa ini adalah bilik mandi moden, di mana kita menghabiskan banyak masa, termasuk melakukan prosedur kecantikan. Oleh itu, sesetengah kawasan, contohnya, berhampiran cermin, perlu diserlahkan dengan baik.

Untuk memastikan cahaya yang disenyapkan, anda boleh meninggalkan lampu siling utama dan memecahkan pencahayaan ke dalam zon menggunakan lampu dinding. Dengan memasukkan mereka semua pada masa yang sama, anda akan mencapai pencahayaan yang baik dan seragam. Dan jika anda mahukan cahaya yang terang dan sedih, ia akan mencukupi untuk menyalakan hanya salah satu lekapan.

Rasuk kayu, lampu siling dan dinding bercat putih di dalam bilik mandi dalam gaya chalet

Siling kayu, lampu logam tunggal, dinding bercat putih, lantai batu - bilik mandi bergaya chalet

Lilin dengan bilik mandi bergaya chalet

Untuk bilik mandi bergaya chalet, anda harus memilih lekapan pencahayaan yang paling ringkas dan paling padat. Penyelesaian yang sangat baik akan menjadi lampu sorot, yang hampir tidak mengambil ruang dan membolehkan anda menyesuaikan tahap pencahayaan bilik.

Letakkan lampu di atas siling kayu dengan balang di bilik mandi dengan gaya chalet

Hiasan dan Aksesori

Unsur-unsur hiasan di pedalaman bilik mandi, yang dibuat dalam gaya chalet, juga ingat bahawa berkhidmat sebagai titik permulaan untuk pembentukan gaya ini. Sifat pergunungan dan desa Alpine dicerminkan bukan sahaja dalam penggunaan bahan kemasan semulajadi, tetapi juga dalam pilihan aksesori.

Bilik mandi dalam gaya chalet - gabungan batu dan kayu

Sebagai contoh, chalet secara tradisional dilengkapi dengan trofi memburu - haiwan boneka. Sudah tentu, di dalam bilik mandi seperti elemen hiasan akan keluar dari tempatnya. Pertama, ia menduduki tempat, di dalam bilik mandi sudah tidak banyak, dan kedua, produk semacam itu tidak akan berada dalam hubungan tetap dengan air dan wap. Jika anda ingin membuat warna tertentu di dalam bilik mandi, hadkan diri dengan tanduk rusa yang digantung di dinding. Mereka bukan sahaja boleh menghiasi bilik, tetapi juga berfungsi sebagai pemegang tuala atau menjadi asas untuk mencipta lampu asli.

Kerang dalam batu di bilik mandi dalam gaya chalet

Unsur hiasan dalam bentuk lukisan, pasu di bilik mandi dengan gaya chalet

Juga, gambar dan patung-patung yang menggambarkan flora dan fauna Alpen dialu-alukan. Cuba pilih produk sedemikian, yang kelembapan tinggi tidak menimbulkan kemudaratan.

Ciri Reka Bentuk

Secara tradisinya dalam gaya chalet jenis kemasan berikut digunakan: lantai terbuat dari slabs batu semula jadi, dinding dipenuhi dengan kayu, di siling terdapat juga pokok atau plaster putih semata-mata. Tetapi lantai batu akan menelan kos yang baik, selain batu sejuk yang sentiasa - bukan pilihan yang paling sesuai untuk bilik mandi, yang kami sering berjalan tanpa alas kaki. Penyelesaian terbaik akan dijadikan jubin seramik, seperti batu semula jadi. Ia sempurna mengekalkan sentuhan dengan kelembapan dan jauh lebih baik daripada batu yang menyimpan haba. Dan jika anda memasang sistem "lantai hangat" di bilik mandi, akan ada perasaan lengkap berjalan di atas batu yang dipanaskan di bawah matahari atau papan kayu.

Papak batu semulajadi di atas lantai, dinding kayu di bilik mandi di dalam gaya chalet

Perabot kayu di dalam bilik kayu - chalet

Perabot di dalam bilik mandi semestinya sekecil mungkin - hanya apa yang diperlukan untuk menyimpan perkara-perkara yang perlu. Dalam kes ini, ia mestilah yang paling mudah: model tertanam moden dan permukaan berkilat akan tidak sepadan dengan gaya umum bilik.

Bagi paip, anda juga perlu memilih model yang paling mudah dari bahan tradisional - besi tuang, akrilik dan perkakas kebersihan. Pakar menasihatkan untuk memilih untuk bilik mandi dengan gaya chalet tidak putih, dan paip air besar. Ramai yang memilih untuk menutup topeng moden seperti bilik mandi, seperti mesin basuh atau kabin mandi dengan papan kayu dan selat. Cuba, ia akan menjadi sangat luar biasa!

Bentuk geometri mudah batu tenggelam di bilik mandi dalam gaya chalet

Lantai batu dan dinding, perabot kayu di bilik mandi dalam gaya chalet

Mewujudkan ruang dalaman yang unik

  • Seperti dalam semua gaya yang serupa, chalet secara aktif menggunakan kraf tangan. Ia boleh dibuat dengan loker dan rak kayu tangan sendiri, dan aksesori yang dibuat oleh buatan tangan. Sebagai contoh, permaidani rajutan, lampu lampiran yang dijahit untuk lampu, dan lain-lain
  • Tumbuhan pasu di pedalaman chalet sering dijumpai dan bilik mandi tidak terkecuali. Anda perlu memilih bunga dalaman yang menanggung kelembapan dengan baik dan menanamnya dalam periuk tanah liat yang kasar.
  • Perabot dan paip di dalam bilik mandi, yang dibuat di bawah chalet, semestinya mempunyai sentuhan zaman dahulu. Agar tidak dibazirkan pada model reka bentuk yang mahal, anda boleh mencapai kesan ini sendiri. Dengan menggunakan kulit, anda boleh membuat scrapes, dan di kedai-kedai untuk kreativiti terdapat pilihan besar varnis dan cat, dengan mana anda dapat dengan cepat umur permukaan.
Interior di bilik mandi dengan gaya chalet

Loading...