Kako narediti slepi dom s svojimi rokami | asia-oss.org

Kako narediti slepi dom s svojimi rokami

Vsakdo od lastnikov stanovanj (kopeli, garaže in druge strukture so tudi upoštevani) zelo želi, da njegova stavba čim bolj redko zahteva popravila. Predvsem pa je varnost fundacije moteča. Da bi to naredili, je pomembno, da ne samo pravilno načrtujete in pravilno zgradite, temveč morate preusmeriti tudi vodo - tla in padavine. Odvodnjavanje podzemne vode upravlja drenažni sistem, sedimenti pa se odstranijo s pomočjo slepe površine. To orodje ni najbolj zapletena naprava: preprosto je slepo za vse vrste rok. Delo in stroški niso zelo številni in rešuje več nalog.

Funkcije in naloge

Dolgo smo se navadili na to, da mora obstajati pot okoli hiše: daje celoten izgled popolni videz. Še posebej, če je kombiniran z zaključnimi materiali, ki tvorijo zgradbo. Poleg tega je praktično: lahko hodite po pešpoti. In dejstvo, da je pot slepega področja, njegov glavni namen pa je preusmeritev vode - to je uspešna kombinacija lastnosti in lastnosti materialov in premišljenega oblikovanja.

Glavna funkcija brisa je odstranjevanje usedlin

Glavna funkcija brisa je odstranjevanje usedlin

Če gledamo z uporabniškega vidika, slepo območje preusmeri dež in odmrzne vode iz kleti. Druga zelo pomembna praktična naloga, ki jo je mogoče rešiti s svojo pomočjo, je ogreti temelje. Če je grelnik postavljen pod pot, bo hišo zaščitil pred zmrzovanjem, kar bo znatno zmanjšalo stroške ogrevanja.

Kdaj morate narediti slepo območje? Takoj po zaključku zunanjih sten, vendar pred zaključkom cokle. Zakaj je tako? Ker mora med dekoracijo slepe površine in steno hiše pustiti odškodninsko vrzel. To je odlična vodna pot, ki teče po steni hiše (na primer stoji s koščkom). Ampak ne naredite te vrzeli - fundacija bo propadla. Hermetično zapečatenje je tudi nerealno. Rešitev je zagotoviti, da voda v nobenem primeru ne pride v vrzel. To se lahko doseže le, če bo konec cokla visel čez šiv. Nato bo voda odtekala nekaj centimetrov dlje od šiva in nato padla v drenažne žlebove. To lahko storite le, če najprej organizirate slepo območje in nato pokvarite pokrovček.

Zakaj potrebujemo odtis temeljev, ko se obravnava, razvrsti, zdaj pa ostaja razumeti, kako to pravilno storiti.

Mere slepe površine

Od sedimentov je treba odstraniti usedline vzdolž celotnega oboda. Zato je okoli hiše zaščiten pas. Širina slepe je določena glede na vrsto tal v območju in dolžino kapi. Na splošno bi morala biti širša od strešne štrline za 20 cm. Toda SNiPom določi minimalne standarde: na običajnih tleh širina sleda ni manjša od 60 cm, na pogrezanju - vsaj 100 cm.

Širina slepe površine hiše ni manjša od 60 cm na običajnih tleh in ne manj kot 100 cm pri pobočju

Širina slepe površine hiše ni manjša od 60 cm na običajnih tleh in ne manj kot 100 cm pri pobočju

Tudi v priročniku za SNiP 2.02.01-83 je odstavek 3.182. Obstajajo naslednja navodila:

Slepe vzdolž oboda stavb morajo biti usposobljene iz lokalnih stisnjenih tal z debelino najmanj 0,15 m. Bloke morajo biti razporejene z nagibom v prečni smeri vsaj 0,03. Označevanje roba slepe površine mora presegati načrtovano raven za najmanj 0,05 m. Voda, ki vstopa v slepo območje, mora neovirano potekati v nevihtnem omrežju ali pladnjih.

Iz tega odlomka je jasno, da je globina odvisna od izbrane tehnologije, vendar ne sme biti manjša od 15 cm.

Tehnologija naprave

Vsak tlak je sestavljen iz podlage in zaščitne prevleke.

Podsypka: kateri materiali za uporabo

Naloga osnovnega sloja je ustvariti enakomerno podlago za polaganje zaščitnega premaza. Njegova debelina je približno 20 cm. Za te namene se pogosto uporablja pesek in gramoz, vendar pa se lahko uporabijo domača tla ali glina.

Najenostavnejša zasnova glinene slepe površine

Najenostavnejša zasnova glinene slepe površine

Pesek in gramoz se uporabljajo na dobro odtočnih tleh. V tem primeru najprej položite pesek, se razlije in nabija. Potem - plast ruševin, ki tudi kondenzirajo.

Če je tla na mestu gline ali ilovice, potem uporabite boljšo domačo zemljo. Če je okoli fundacije okoli ruševca ali peska, potem bo voda blizu hiše. Ker se izkaže, da bo gostota tal zunaj spodnje plasti večja. To bo povzročilo, da se voda kopiči pod slepim. Če se s takšno strukturo položi drenažna cev vzdolž oboda podlage, bo problem rešen. In učinkovito. Toda delo bo več, in stroški slepe površine z drenažo so višji.

Vrste zaščitnega premaza

Cover za slepo območje mora izpolnjevati številne zahteve:

  • ne dovolite, da bi voda prešla;
  • morajo biti odporni proti zmrzovanju;
  • povečali odpornost proti obrabi;
  • ne smejo uničiti z vodo.

To je lahko tlakovana plošča ali tlakovci. Oblika in barva sta lahko zelo različna - izberete jih glede na splošno zasnovo ozemlja, hiše bližnjih stavb. Debelina teh materialov ni manjša od 6 cm, le v tem primeru lahko vzdržijo trdi način delovanja.

Zaščitni premaz je lahko izdelan iz naravnega ali umetnega kamna

Zaščitni premaz je lahko izdelan iz naravnega ali umetnega kamna

Lahko uporabite plošče ali ploščice iz naravnega ali umetnega kamna, lahko postavite poti z velikimi kamenčki ali prelijete na vrh vseh slojev.

Obstaja še ena vrsta, ki postaja vse bolj priljubljena, je mehko slepo območje. Ima nekaj plasti, vendar deluje učinkovito. Nad nobenim trdim in hidroizolacijskim slojem ne sme biti: lahko vlijemo tla in rastemo travo ali cvetje. Zanimiva rešitev za kočo ali državno kočo.

Načelo naprave mehkega slepega območja

Načelo naprave mehkega slepega območja

Vse te možnosti niso slabe, vendar so stroški njihovega dogovora precej veliki. Če obstaja potreba ali želja po poceni in jeznem - vaša izbira je betonska slepa površina. Veliko dela bo, vendar skupni stroški niso visoki.

Splošna načela

Glede na tla na mestu in na namen zgradbe se lahko uporabijo različni materiali in struktura plasti, vendar obstaja nekaj trenutkov, ki so vedno prisotni: